3 C
Prague
Pátek, 26 dubna, 2024

/

Německo, Rakousko nebo Švýcarsko? Jaká tradiční jídla a zvyky vás čekají?

Lákají vás německy mluvící země a chtěli byste se sem vydat? Jste velcí požitkáři, a tak vás především zajímají tradiční pokrmy jednotlivých zemí? Připravili jsme si nejen jídlo, ale i zvyky a tradice v těchto zemích.

Německy mluvící země

Německy mluvící země, známé také jako německy mluvící Evropa nebo německy mluvící svět, označují země, kde je němčina úředním jazykem nebo jím mluví významná část obyvatelstva. Mezi tyto země patří Rakousko, Německo a Švýcarsko a také části Belgie, Itálie a Lucemburska.

Němčina má dlouhou a bohatou historii, její kořeny sahají až do 9. století. Jedná se o západogermánský jazyk, který je úzce příbuzný s angličtinou, nizozemštinou a skandinávskými jazyky. Němčina je úředním jazykem Německa, Rakouska a některých částí Švýcarska a jako druhý jazyk se jí mluví i v mnoha dalších zemích světa.

Pokud se chcete naučit německy, je tu spoustu možností, jak na to. Můžete se zapsat do kurzu a docházet na lekce, nebo zkusit přímo online kurz němčiny. Samozřejmě ani vycestování do německy mluvících zemí není od věci. V neposlední řadě pak poslech hudby a sledování seriálů či filmů v němčině vás též velmi obohatí.

Německo

Německo je nejlidnatější a hospodářsky nejsilnější z německy mluvících zemí. Je domovem rozmanitých krajin, včetně známého Černého lesa a Bavorských Alp. Nachází se zde také řada velkých měst, například Berlín, Hamburk a Mnichov, která jsou známá svou živou kulturní scénou a bohatou historií.

Jídlo

Německo je známé svou bohatou kulinářskou historií a širokou nabídkou tradičních jídel. Německo nabízí širokou škálu chutných pokrmů, od vydatných klobás a kysaného zelí až po knedlíky a preclíky.

  1. Schnitzel: na tenko naklepané a obalené telecí, vepřové nebo kuřecí maso, které se smaží na pánvi a podává se s různými přílohami, jako jsou brambory nebo spaetzle (druh měkkých vaječných nudlí)
  1. Bratwurst: klobása z vepřového, hovězího nebo telecího masa, ochucená různým kořením, často se podává s hořčicí a kysaným zelím v rohlíku nebo s bramborem
  1. Schweinshaxe: pečená kýta, která se tradičně podává s kysaným zelím a bramborami
  1. Rindfleisch: pomalu dušené hovězí maso, které se obvykle podává s různými druhy zeleniny a bramborovou kaší nebo knedlíkem
  1. Kartoffelsalat: bramborový salát připravovaný z vařených brambor, majonézy a různých bylinek a koření
  1. Apfelstrudel: náš oblíbený jablečný štrůdl, z tenkého vločkového těsta plněného plátky jablek se skořicí a podávaného s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou
  1. Schwarzwaldský dort: čokoládový dort z vrstev čokoládového dortu, třešní a šlehačky, posypaný čokoládovými hoblinkami a třešní nahoře

Kromě těchto pokrmů je Německo známé také díky svému pivu – více než 1 500 pivovarů vyrábí širokou škálu ležáků. Stále větší oblibě se těší také německé víno, v mnoha regionech se vyrábí kvalitní bílá vína z odrůd Ryzlink rýnský, Gewurztraminer a dalších.

Německá kuchyně je celkově vydatná a chutná, s důrazem na používání čerstvých a kvalitních surovin a tradičních kuchařských technik.

Tradice

Německo je zemí s bohatým kulturním dědictvím a řadou tradic, které se předávají z generace na generaci. Dvě nejznámější tradice konané každý rok, které jsou speciální právě pro Německo, je Oktoberfest a Karneval.

Oktoberfest

Tento slavný festival, který se každoročně koná v Mnichově, je oslavou bavorské kultury a piva. Koná se obvykle na přelomu září a října a přitahuje miliony návštěvníků z celého světa.

Karneval

Festival, známý také jako Fasching nebo Fastnacht, se koná v týdnech předcházejících půstu a vyznačuje se průvody, kostýmy a zábavami. Největší oblibě se těší v západní a jižní části Německa.

Rakousko

Rakousko je menší země ležící ve střední Evropě, která je známá svou krásnou alpskou krajinou a kulturními poklady. Jeho hlavní město Vídeň bylo kdysi centrem Rakouska-Uherska a dodnes je známé svou klasickou hudbou, operou a uměním.

Jídlo

Rakouská kuchyně, jejíž kořeny sahají až do středověku, je jednou z nejunikátnějších a nejrozmanitějších v Evropě. Je kombinací vlivů okolních zemí, zejména Německa a Maďarska, a je známá svými vydatnými pokrmy a sladkými dezerty.

Tradiční rakouská jídla se obvykle podávají v rustikálních, vydatných porcích a často zahrnují dušená jídla a polévky, stejně jako grilovaná masa a klobásy. Oblíbené je také pečivo, knedlíky a bramborová jídla.

  1. Vídeňský řízek: smaží se na pánvi a podává se s různými přílohami, jako jsou brambory nebo brusinkový džem
  1. Tafelspitz: vařené hovězí maso podávané s různými druhy zeleniny a bramborovou kaší nebo knedlíkem
  1. Guláš: vydatný guláš z hovězího masa, zeleniny a koření, který se podává s chlebem nebo knedlíkem
  1. Štrůdl: moučník z tenkého vločkového těsta plněný různými sladkými nebo slanými náplněmi, například jablky, sýrem nebo zeleninou
  1. Sachertorte: čokoládový koláč z vrstev čokoládového dortu a meruňkové marmelády, přelitý čokoládovou polevou

    • Germknödel: velký kynutý knedlík plněný povidly posypaný mákem s cukrem a přelitý vanilkovým krémem
    1. Apfelstrudel

    Tradice

    Jednou z nejdůležitějších a nejznámějších rakouských tradic je slavný Heuriger. Jedná se o tradiční vinárnu, ve které se podávají jedny z nejchutnějších a nejunikátnějších vín na světě. V každém Heurigeru se scházejí místní obyvatelé, aby si užili příjemnou a vřelou atmosféru doprovázenou rozmanitými lahodnými místními pokrmy a vínem.

    Další důležitou součástí rakouské kultury je Tracht. Jedná se o tradiční styl oblékání, který je specifický pro každou oblast Rakouska. Například tyrolský dirndl je oblíbený styl oblékání v Tyrolsku, který se skládá z dlouhých šatů, zástěry a haleny.

    Rakousko je také známé svou krásnou a jedinečnou hudbou. Země má bohatou hudební tradici s řadou klasických i lidových hudebních stylů. Hudba je důležitou součástí rakouské kultury, koná se zde mnoho tradičních akcí, jako je Vídeňský chlapecký sbor, Salcburský hudební festival nebo Vídeňský operní ples.

    Další důležitou součástí rakouské kultury je Kaffeehaus. Jedná se o oblíbené kavárny, kde se lidé scházejí, aby si společně vychutnali šálek kávy a kousek dortu. Ve Vídni je tradičním Kaffeehausem kavárna Café Sacher, kde byl vynalezen slavný již zmíněný Sacher-Torte.

    A konečně jedním z nejdůležitějších rakouských zvyků je tradiční Karneval. Jedná se o každoroční festival, který se koná v únoru a na němž se místní obyvatelé scházejí k oslavám s hudbou, tancem a kostýmy. Karneval se obvykle koná v hlavním městě Vídni a je skvělým způsobem, jak poznat kulturu a tradice Rakouska.

    Švýcarsko

    Švýcarsko je malá, hornatá země ležící v srdci Evropy. Je známé svými malebnými jezery, horami a lyžařskými středisky a také bohatým kulturním dědictvím. Ideální například pro cestování se psem. Tři hlavní jazykové oblasti Švýcarska jsou němčina, francouzština a italština a každá z nich má svou vlastní odlišnou kulturu a tradice.

    Jídlo

    Švýcarsko je země proslavená svou úchvatnou krajinou, bohatými tradicemi a samozřejmě vynikající kuchyní. Švýcarská kuchyně je směsicí německých, francouzských a italských vlivů, od sýrového fondue až po rösti, a nabízí řadu pokrmů, které jistě potěší vaše chuťové pohárky.

    Ať už hledáte vydatné jídlo nebo lehkou svačinu, Švýcarsko má co nabídnout. Zde je stručný přehled některých nejoblíbenějších tradičních jídel této země.

    1. Fondue: v tomto případě se jedná o společné jídlo, které se připravuje z taveného sýra a podává se s různými přísadami, jako je chléb, brambory a zelenina
    1. Raclette: v případě raclette se podobně jako fondue jedná o tavený sýr, který se nastrouhá na talíř a podává se s různými přílohami, jako jsou brambory, nakládaná zelenina a uzeniny
    1. Rösti: pokrm z nastrouhaných brambor, které se smaží do křupava a často se podávají s různými přílohami, jako je slanina, sýr a vejce
    1. Zürcher Geschnetzeltes: smetanová omáčka s houbami: tenké plátky telecího nebo hovězího masa, které se smaží a podávají se se smetanovou houbovou omáčkou a sýrem rösti
    1. Birchermüesli: oblíbený snídaňový pokrm z ovesných vloček, ořechů, ovoce a jogurtu
    1. Švýcarská čokoláda: Švýcarsko je známé svou vysoce kvalitní čokoládou, která se vyrábí z krémové mléčné čokolády a různých příchutí, jako jsou ořechy, ovoce a koření

    Tradice

    Švýcarsko má dlouhou historii regionální samosprávy, která vyústila v silný smysl pro regionální autonomii. To vedlo k odlišným regionálním zvykům a tradicím, které se dodnes dodržují.

    Jednou z nejznámějších je tradiční alpský roh, na který dodnes hrají švýcarští hudebníci. Alphorn je dlouhý, zakřivený dřevěný nástroj, který vydává hluboký, rezonující zvuk. V některých částech Švýcarska se dodnes používá ke komunikaci mezi vesnicemi a hraje se na něj také na tradičních švýcarských slavnostech.

    Dalším oblíbeným zvykem ve Švýcarsku je tradiční švýcarský oděv známý jako Tracht. Jedná se o typ lidového kroje, který obvykle nosí muži i ženy. Tracht zahrnuje sukni po kolena nebo lederhosen pro muže a vyšívaný živůtek a plnou sukni pro ženy. Obě pohlaví obvykle nosí bílou halenu a plstěný klobouk s peřím. Tracht se stále nosí v mnoha venkovských oblastech Švýcarska, zejména při slavnostech a oslavách.

    K jedinečným tradicím se ve Švýcarsku řadí také Sechseläuten, která se koná každé jaro v Curychu. Během této akce prochází ulicemi Curychu velký průvod lidí v tradičních krojích, v jehož čele jde muž nesoucí obří papírovou figurku zvanou Böögg. Na konci průvodu je Böögg zapálen a doba, po kterou hoří, je považována za předzvěst nadcházejícího léta.

    Dalším švýcarským zvykem je Chalandamarz, což je každoroční slavnost pořádaná ve švýcarských Alpách. Tato slavnost označuje začátek jara a slaví se průvodem lidí v tradičních krojích, který vede postava zvaná Chalandamarz. Průvod doprovází tradiční švýcarská hudba a zvonění na kravské zvonce.

    Švýcarsko má mnoho jedinečných tradic a zvyků, které se slaví dodnes. Švýcarské zvyky a tradice jsou skutečně jedinečné a nezapomenutelné – od švýcarského alfonu až po slavnost Chalandamarz.

    Tip: Chystáte se za hranice pracovně? Nezapomeňte se připojistit.

    Kromě těchto tří zemí se němčinou jako druhým jazykem mluví také v některých částech Belgie, Itálie a Lucemburska. Tyto země mají dlouhou historii kulturní výměny s Německem a Rakouskem a němčina měla na jejich kulturu významný vliv.

    Celkově lze říci, že německy mluvící země Evropy jsou rozmanité a kulturně i historicky bohaté a mají společné jazykové dědictví, které formovalo jejich společnosti a kultury. Ať už se vydáte do jakékoliv německy mluvící země, nebudete zklamáni jídlem ani přírodou.

    Daniela Vaková, obsahový a SEO specialista